top of page

Honnan jött a napi 10 000 lépés?

A fitneszrajongók általános egyetértésben vannak abban, hogy ha valaki egészséges akar maradni, naponta körülbelül 10 000 lépést kell megtennie. Igaz ez?


Az emberek szerte a világon ennek megfelelően ehhez a számhoz igazították napi megtett lépéseiket a fitneszkövető eszközökön. Fittségen alapuló tudományos tanulmányokat is végeztek annak az állításnak az érvényességének ellenőrzésére, miszerint 10 000 lépés gyaloglása biztosítja a jó egészséget. Hogyan jött létre ez a hit? Van valami igazság mögötte, vagy ez csak egy mítosz?


Manpo-Kei

Amikor Japán az 1964-es tokiói olimpia megrendezésére készült, a japán lakosság nagyobb hangsúlyt fordított a fittneszre. Elkezdett terjedni a tudat, hogy a rendszeres testmozgás jó módja az olyan életmódbeli betegségek elleni küzdelemnek, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a stroke. Ez volt a legjobb módja az elhízás elleni küzdelemnek is, amely gyorsan "járványá" vált. A legegyszerűbb gyakorlat a séta volt - bárki meg tudta csinálni, nem kellett hozzá speciális felszerelés, és nem volt szükség semmilyen edzésre vagy eszközre.


A modern lépésszámlálót nagyjából egy időben mutatták be a japán piacon ezzel az új trenddel. Ez egy egyszerű szerkentyű volt, amelyet a derekán lehetett viselni, és kiszámította a megtett lépések számát. Ez jó képet adott az egyénnek a megtett távolságról. Ez szerencsés volt az egészségtudatos közönség számára, akik fittek akartak maradni, és a gyaloglást vagy a kocogást használták elsődleges edzéseszközként. Mondanunk sem kell, hogy a modul gyorsan elkelt, ahogy az emberek nyomon követték, és elkezdték egymást közt megosztani, hány lépést tesznek meg naponta.


A Manpo-kei, ami szó szerint 10 000 lépést jelent japán nyelven, ezeknek az elhivatott sétálóknak a szlogenje lett. Sok japán gyalogklub jött létre, és a Manpo-kei volt a minimum, amit elvártak tőlük. Fokozatosan a 10 000 lépés séta koncepciója a japán közönségtől az egészségtudatos sétálók céljává vált világszerte. Ma a legtöbb fitneszszakértő a Manpo-kei-t használja rendszeres edzésprogram alapvető fitneszcéljaként.


A Genti Egyetem 10 000 lépése című tanulmány

A belga Genti Egyetem Mozgás- és Sporttudományi Tanszéke tanulmányt végzett a megnövekedett fizikai aktivitás érvényességéről, amely elősegíti az egyén általános egészségi állapotának javítását. A vizsgálatot az ausztráliai Brisbane-i Queenslandi Egyetem Human Movement Studies Iskolával koordinálva végezték. A vizsgálat célja annak megállapítása volt, hogy a napi 10 000 lépés valóban hozzájárul-e a résztvevő egészségéhez.


A 2005-2006-os években körülbelül 866 résztvevő teljesítette a napi 10 000 lépéses fitnesztervet. Előrehaladásukat lépésszámlálókkal, fizikai aktivitás kérdőívekkel, tevékenységi naplóval és a projekt ismertségéhez kapcsolódó kérdőívvel követték nyomon a kutatók. Voltak olyan emberek, akik általános közérzetük javítására törekedtek, mások pedig olyan krónikus betegségek kockázatának voltak kitéve, mint az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a csontritkulás.


A beavatkozás rendkívül sikeres volt azoknak a résztvevőknek, akik teljesíteni tudták a napi 10 000 lépéses kihívást. A résztvevők közel fele sikeresen teljesítette a kihívást. Úgy érezték, jobb az egészségük, és általános jólétük volt. Amikor azonban négy évvel később egy nyomon követési vizsgálatot végeztek, azt találták, hogy a pozitív hatás nem volt tartós.


Az eredeti résztvevőknek csak a fele volt elérhető a nyomon követési vizsgálatban. Köztük jelentős lépésszám csökkenés volt tapasztalható. Ennek egy része az öregedésnek tulajdonítható, azonban a legtöbb résztvevő a fizikai aktivitás meredek visszaeséséről számolt be minden következő évben. A társadalmi-ökológiai beavatkozások hiánya, mint például a közösségi érzés és a közvéleményben a vizsgálattal kapcsolatos általános tudatosság csökkentette a résztvevők motivációját. Noha a tanulmány bebizonyította, hogy 10 000 lépés megtétele jótékony hatású, az tény, hogy a testmozgás csak akkor segít, ha az rendszeres szokásá válik.


Fitneszcélok kitűzése ma

Bármely személy számára előnyös a rendszeres testmozgás. A 10 000 lépés vagy a Manpo-kei nem egy kemény és meghatározott követelmény. Az is egészséges marad, aki rendszeresen 6000 lépést tesz meg naponta. Fontos, hogy olyan fitneszcélt tűzzünk ki, amely megfelel az egyén igényeinek. Olyan, amely mellett az egyén elkötelezi magát, és motivált marad a teljesítésére. Még az is egészséges marad, aki naponta 4000 lépést tesz meg, de minden nap megteszi.


A 10 000 lépés követelményét igazoló tanulmányok derékon hordott lépésszámlálót használtak, míg a legtöbb új fitneszkövetőt most a csuklón hordják. Ez azt jelenti, hogy az érzékelők sok olyan plusz mozgást vehettek fel a mindennapi életből, amelyek nem kapcsolódnak a lépésekhez. Például a háztartási munkák, mint például a padlósöprés vagy a mosogatás ezek felturbózzák a napi lépésszámot és torzítják az eredményt. Ezt a tényezőt figyelembe kell venni a fitneszcélok meghatározásakor.


0 comments
bottom of page