top of page

6 alapvető tipp az edzőteremben kezdőknek

Tudod, mit kell tennie egy kezdőnek az edzőteremben? Fedezd fel itt az összes tippet, hogy elindulj az egészség útján!

Ha még kezdő vagy az edzőteremben, és egy kicsit megfélemlítenek a körülötted lévők, akik úgy tűnik profik, ne aggódj! Építsd be ezeket a tippeket következő edzésedbe, és pillanatok alatt úgy fogod érezni magad, mint egy rendszeres edzőterem-függő!

1. Tervezd meg és kövesd nyomon a fejlődést!

A legfontosabb kezdés, hogy konkrét edzástervel kell elindulni az edzőterembe! De az, hogy mit kezdesz ezzel a tervvel, vitathatatlanul még fontosabb.

Az egyik legnagyobb tipp, ami egy kezdő arzenáljában lehet: kövesd nyomon, amit csinálsz! Vigyed magaddal az edzéstervet az edzőterembe, és írd le az egyes gyakorlatok során elvégzett ismétlésszámokat és a súlyt.

Így tudsz részt venni a progresszív túlterhelésben, és így leszel idővel erősebb! A haladás nyomon követése azt is jelenti, hogy haladásról fotókat készítesz, megméred magad (de legfeljebb hetente egyszer)

2. Ne félj segítséget kérni

Kezdőként gyakori, hogy kérdéseid vannak , és bizonytalan vagy a dolgok működésével kapcsolatban. Általában mindig van egy edző a teremben, és okkal van ott – kérdezz tőle bármit, amiben kétségeid vannak!

A gépek helyes használatának megtanulása sokat segít abban, hogy növeld önbizalmad az edzőteremben, és erősíti az összetartozás érzését, a veled együtt járókkal szemben. Ha nem kérsz segítséget vagy tanácsot, fennáll annak a veszélye, hogy helytelenül hajtasz végre egy gyakorlatot, ami a legjobb esetben csak nem segít fittebbé válni, legrosszabb esetben pedig súlyosan megsérülhetsz.

3. Összpontosíts az edzéstervre

Az erősítő edzéseknél a mozgásforma döntő. Fontos, hogy ne rohanjon végig egy gyakorlaton, és egyszerűen használd a lendületet a súlyok mozgatásához. Vedd lassan a dolgokat, és érezd a megfelelő mozgásformát .

Ez különösen hasznos bizonyos gyakorlatok ismétlési tartományának meghatározásához. Ha nem vagy biztos benne, kérhetsz edzéstervelemzést az edzőtől, vagy böngészhetsz a Youtube-on a legtöbb gyakorlat megfelelő bemutatásáért.

4. Válaszd ki a megfelelő súlyt

Fontos megfelelően kiválasztani, hogy mekkora súlyt használjunk egy adott gyakorlathoz. Vannak, akik alábecsülik magukat, és hajlamosak könnyű súlyokat választani. Mások már az elejétől keményen és nehezen akarják emelni a súlyokat, és ez sem segít.

A használt súlynál fontos az edzés során érzett izomösszehúzódás. Először összpontosíts erre az érzésre, majd növeld a súlyt, ahogy erősödsz és egyre könnyeben mozgatod.

5. Felejtsd el az összetett, túlzott gyakorlatokat

Valójában a kedvenc insta-fitness guruid nem a komplex gyakorlatok elvégzésével szerezték meg irigylésre méltó testüket. Az alapokkal, a bevált gyakorlatokkal kezdték, majd elkezdtek specializálni és kicsit kreatívabbá válni.

Maradj az egyszerű de összetett gyakorlatoknál, mint a guggolás, fekvenyomás, holthúzás, felhúzás, kitörés és hajlított sor. Minden olyan gyakorlat, amely egyszerre több izomcsoportot dolgoz meg a legjobb mind az izomnövekedés, mind a zsírvesztés szempontjából.

6. Kapcsolja be az elme-izom kapcsolatot

Ha még soha nem hallottál az elme-izom kapcsolatról, ismerkedj meg vele most! Ímet: az adott gyakorlat során használni kívánt izom(ok)ra összpontosítva valójában keményebb munkára kényszeríted őket.

Lehet, hogy időbe telhet, mire igazán ráhangolódsz és megtanulod érezni az izmok működését, de minél jobban tudod elképzelni az izmok működését , és megtalálod ezt az érzést, annál kevésbé zónázol ki az edzés során.

Edzéssel foglalkozó csatornák ITT


Forrás: https://business.virtuagym.com/magazine/essential-tips-for-the-gym-beginner/

0 comments
bottom of page